Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ο ΚΑΟΥΜΠΟΙ ΤΗΣ MARLBORO


Τον σκότωσε το κάπνισμα

Τον σκότωσε το κάπνισμα

Ο απόλυτος, αρχετυπικός καπνιστής πέθανε από το... κάπνισμα. Ο «καουμπόι της Marlboro», Ερικ Λόσον, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών. Είναι ο τρίτος «άνδρας της Marlboro» που πεθαίνει χτυπημένος από κάποιου είδους πνευμονοπάθεια

Πιστός στην αρχετυπική εικόνα του καπνιστή που ο ίδιος ενσάρκωσε μέσα από τις διαφημίσεις της Marlboro, ο Ερικ Λόσον έζησε και πέθανε με ένα τσιγάρο στο στόμα. «Το γνώριζε πως τα τσιγάρα τον εξουσίαζαν. Το γνώριζε αλλά δεν μπορούσε να σταματήσει να καπνίζει», δηλώνει γι' αυτόν η σύζυγός του, Σούζαν.
Ο Λόσον άρχισε το κάπνισμα σε ηλικία μόλις 14 ετών και το συνέχισε μέχρι τη στιγμή, πριν από μερικά χρόνια, που διαγνώστηκε με χρόνια παρεμποδιστική πνευμονική πάθηση (COPD). Εν τω μεταξύ βέβαια, είχε ήδη «διαπρέψει» ως ο απόλυτος, αρχετυπικός καπνιστής. Από το 1978 έως το 1981, ο Λόσον πρωταγωνίστησε στις θρυλικές διαφημίσεις της Marlboro, στον ρόλο του μοναχικού, σιωπηλού καουμπόι.
Ηταν οι εν λόγω διαφημίσεις που ώθησαν εκατομμύρια άνδρες ανά την υφήλιο να αρχίσουν να καπνίζουν τσιγάρα με φίλτρο. Μέχρι και τη δεκαετία του 1950 οι άνδρες συνήθιζαν να φουμάρουν μόνο άφιλτρα και οι γυναίκες με φίλτρο, πράγμα που ωστόσο έμελλε στην πορεία να αλλάξει χάρη στον... Ερικ Λόσον και τη Marlboro.
Ο Αμερικανός έκανε τα πρώτα του βήματα ως ηθοποιός στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ενσαρκώνοντας «δεύτερους» ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές όπως οι «Baretta» και «The Streets of San Francisco». Ακολούθησε μια «χρυσή» τετραετία (1978-1981) στη Marlboro, η οποία ωστόσο δεν έμελλε να έχει αναλόγως «χρυσή» συνέχεια για τον φιλόδοξο Αμερικανό. Οι δεκαετίες του 1980 και του 1990 τον βρήκαν να κάνει περάσματα από σειρές όπως οι «Δυναστεία», «Οι Αγγελοι του Τσάρλι» και «Baywatch».
Η καριέρα του ως ηθοποιού επρόκειτο να τελειώσει άδοξα το 1997, όταν αυτός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ενός γουέστερν. Το ενδιαφέρον με τον Λόσον είναι πως τα τελευταία χρόνια είχε μεταμορφωθεί σε ακτιβιστή κατά του καπνίσματος (παρά το γεγονός πως ο ίδιος συνέχιζε να καπνίζει). Πρωταγωνίστησε μάλιστα και σε αντικαπνιστική διαφήμιση που παρωδούσε τον «άνδρα της Marlboro».
Στην Ελλάδα καπνίζουν από τα 12
Ολόκληρες γενιές «καίει» το τσιγάρο και στην Ελλάδα. Στοιχεία από μελέτες που παρουσιάστηκαν χθες από την υφυπουργό Υγείας κ. Ζέττα Μακρή αποκαλύπτουν ότι 10.000 άνθρωποι χάνονται ετησίως στη χώρα μας από καρκίνους που σχετίζονται με το κάπνισμα. Το δραματικό είναι ότι καπνίζουν ακόμη και παιδιά ηλικίας 7 ετών, ενώ καπνιστής είναι ένας στους έξι μαθητές γυμνασίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέση ηλικία έναρξης του καπνίσματος είναι τα 12 έτη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου